امروزه مشکلات اضافه وزن و چاقی، سوء تغذیه، کمر درد، گردن درد، پادرد و غیره همواره است. برخی افراد بنابه دلایل ارثی و برخی دیگر بنابه دلایل سبک نادرست زندگی دچار عوارضی ازجمله دیسک گردن، زانو پرانتزی، زانو ضربدری، صافی کف پا، افتادگی شانه وغیره میگردند. این عوارض درصورت درماننشدن بسیار خطرساز بوده و در سنین بالا افراد را به دردسرهای زیادی میاندازند. به همین خاطر متخصصین پزشکی و ورزشی تمریناتی ساده تحت عنوان حرکات اصلاحی برای این مشکلات درنظر گرفتهاند. انجام این حرکات میتواند به درمان و بهبود این عوارض کمک زیادی کند. این حرکات برای بدن بسیار مفید بوده و انجام آنها ساده و راحت است.
اما حرکات اصلاحی چه حرکاتی هستند و چه تاثیری روی بدن دارند؟ چه کسانی باید این تمرینات و حرکات اصلاحی را انجام دهند و هر حرکت چه مراحلی دارد؟ اگر به دنبال یافتن پاسخ این سوالات هستید تا انتهای این مقاله باما همراهباشید.
حرکات اصلاحی چیست؟
حرکات اصلاحی اصولا نوعی برنامه ورزشی و تمرینی هستند که مربیان و متخصصین ورزشی و پزشکی جهت درمان یا تسکین دردهای بدن برای شما تجویز و توصیه میکنند. معمولا این تمرینات توسط فیزیوتراپیستها، متخصصین ارتوپد، مربیان بدنسازی و غیره توصیه میشود به افراد کمک میکند تا در زندگی رومزه و فعالیتهای عادی راحت باشند. این حرکات به دلیل وضعیت نامناسب بدنی افراد درنظر گرفتهمیشوند. برای مثال زمانی که ستون فقرات یک فرد دروضعیت نامطلوبی قرار دارد و به دردکمر و عصب سیاتیک منجر شدهاست، متخصصین برای او در ابتدا حرکات اصلاحی را درنظر میگیرند.
حرکات اصلاحی چه فوایدی دارند؟
همانطور که گفتیم حرکات اصلاحی به جهت برطرفکردن ضعفها و مشکلات بدنی طراحی شده تا شما بتوانید با انجام این تمرینات راحتتر و باکیفیت بیشتری به فعالیتهای روزانهتان برسید. این حرکات نه تنها موجب بهبود کیفیت زندگیتان میشود بلکه علاوه بر افزایش انعطاف پذیری به جلوگیری از مشکلات جسمی بعدی نیز جلوگیری میکند. اگر بخواهیم بصورت موردی نیز این فواید را مرور کنیم به فواید زیر اشارهای داریم.
- راحت شدن انجام فعالیتهای روزمره مانند بلندشدن، نشستن، بلندکردن اجسام، دراز کشیدن وغیره
- افزایش چشم گیر انعطاف بدنی، افزایش توانایی عضلات و تاندونها برای انجام کامل دامنه حرکتی
- درمان کامل مشکلات جسمی در برخی موارد بدون نیاز به استفاده از داروهای درمانی و اعمال جراحی مثلا گودی کمر، زانو پرانتزی، افتادگی شانه غیره
- افزایش قدرت جسمانی و مقاومت عضلات و توانایی انجام فعالیتهای قدرتی
- کاهش دردهای بدنی، افزایش گردش خون و ترمیم بافتها به همراه کاهش ورم کردگیهای بدنی
- افزایش کیفیت و بهبود عملکرد ورزشی و جلوگیری از آسیب دیدگیهای ورزشی
- بهبود شرایط روحی افراد
- افزایش اعتماد به نفس در ظاهر بدنی و توانایی جسمانی
چه کسانی باید حرکات اصلاحی را انجام دهند؟
شاید برخی فکرکنند که حتما افرادی که دارای مشکلات جسمانی هستند باید به انجام حرکات اصلاحی روی آورند. اما درمجموع تمامی افراد در خطر ازدست دادن سلامت جسمی هستند و انجام این تمرینات برای همه مفید است. افراد در تمامی شرایط ممکن است به انجام این حرکات نیاز داشته باشند. مثلا افراد پشت میز نشین درخطر مشکلات ستون فقرات هستند، کارگران ساختمانی درخطر مشکلات ستون فقرات، زانو، شانه و گردن هستند و مشاغل دیگر نیز خطرات گوناگونی را برای افراد دارند. درمجموع افراد مستعد آسیب دیدگی، کسانی که سابقه عارضه جسمانی دارند، افرادی که اهل انجام تمرینات ورزشی نیستند و غیره ازجمله افرادی هستند که ممکن است در خطر ازدستدادن سلامتی بوده و نیازمند انجام حرکات اصلاحی باشند.
انواع حرکات اصلاحی
در ادامه درخصوص برخی برخی بیماریها و حرکات اصلاحی صحبت کرده و نکاتی را نیز بیان میکنیم.
حرکات اصلاحی برای زانو پرانتزی
زانو پرانتزی ممکن است ارثی یا دراثر رویه اشتباه سبک زندگی بوجود آید. گاهی ممکن است ورزشکاران و مخصوصا فوتبالیست ها نیز گرفتار این مشکل شوند که بخاطر ایجاد فشار زیاد برروی زانوها میباشد. این مشکل اما تا پیش از حاد شدن به راحتی و با انجام تمرینات اصلاحی زانو پرانتزی قابل حل است و نیاز به جراحی ندارد.
حرکات اصلاحی زانو ضربدری
زانو ضربدری بیشتر در افرادی وجود دارد که از اضافه وزن رنج میبرند. البته دراین خصوص نیز ارثی بودن یا سبک نامناسب زندگی موثر است. اما این مسئله تا پیش از حاد شدن به راحتی قابل درمان است و با تمرینات ساده و فیزیوتراپی حل میشود. عوارض ناشی از زانوی ضربدری بسیار زیاد است. در نتیجه باید افراد مبتلا به این مشکل سریع به فکر درمان و انجام حرکات حرکات اصلاحی باشند. اکثر افرادی که به این مشکل دچار هستند نیز به دلیل نحوه راه رفتن نامناسب از اعتماد به نفش پایینی برخوردار هستند که بهترین کار برای این افراد انجام تمرینات پا و حرکات اصلاحی زانو ضربدری است.
حرکات اصلاحی برای دیسک گردن
دیسک گردن یکی از رایجترین بیماریهای موجود در افراد است. استفاده از بالشت نامناسب برای خواب، خمکردن سر هنگام کار با گوشی موبایل، استفاده دراز مدت از کامپیوتر و پشت میز نشینی وغیره ازجمله مواردی است که ممکن است مسبب بوجود آمدن این بیماری گردد. گردن درد، خشکی مهرههای گردن، احساس سنگینی سر برروی بدن و غیره از جمله نشانههای این مشکل است که با تمرینات خاص گردنی تا حد زیادی قابل درمان است.
حرکات اصلاحی افتادگی شانه
افتادگی شانه نیز یکی دیگر از عوارض بدنی است که به نامتقارن شدن بدن و افتادگی یک یا هردوشانه منجر میشود. این مشکل اغلب به دلیل ضعف شدید عضلات شانهای و شرایط نامناسب ایستادن و همچنین نگهداری وسایل سنگین مثل کیف رو دوشی برروی یک طرف شانه بوجود میآید که اخیر درمیان افراد جوان نیز شیوع پیدا کرده است. انجام حرکات اصلاحی افتادگی شانه و رعایت مواردی که مسبب افزایش میزان افتادگی نشود از مهمترین اقداماتی است که یک فرد باید برای درمان این مشکل انجام دهد.
حرکات اصلاحی صافی کف پا
تقریبا تمامی افرادی که از صافی کف پا رنج میبرند به دلایل ارثی یا اضافه وزن و شاید سبک نامناسب زندگی به این مشکل دچار شدهاند. نکته قابل ذکر دراین خصوص این است که این مشکل نیز با حرکات اصلاحی مخصوص صافی کف پا تا حد زیادی قابل حل است و میتواند به بهبود یا تسکین مشکل کمک کند. انجام این حرکات میتواند به تقویت عضلات ریز کف پا، قوس پا، نرمی مفاصل مچ پا وغیره کمک زیادی کند.
حرکات اصلاحی چه مراحلی دارد؟
در آکادمی ملی پزشکی ایالات متحده چهار مورد اصلی برای حرکات اصلاحی تعریف شده است. این چهار مورد از مواردی هستند که همگی باید رعایت شده و مدنظر قرارداده شوند زیرا اگر این مسئله رعایت نشود عملا اثری وجود نخواهد داشت. درادامه درخصوص این چهار مورد صحبت میکنیم.
مهار
مهار یا inhibit اولین مرحله در تمرینات اصلاحی است. در این مرحله هدف کاهش و تعدیل فعالیت سیستم عصبی عضلانی است که عضله را به فعالیت تحریک میکند. این مرحله با استفاده از تکنیک های مهاری برای ازبین بردن تنش فعالیت بافتهای عصبی عضلانی پرکار دربدن انجام میشود.
کشش یا طویل شدن عضله
کشش یا طویل شدن عضله یا به اصطلاح انگلیسی Lengthen مرحله دوم در انجام حرکات اصلاحی است. این مرحله شامل حرکات کششی بوده و همچنین از حرکات کششی ایستا نیز استفاده میشود. انجام این حرکات نیاز به راهنمایی متخصص دارد.
فعال کردن عضلات
فعال کردن عضلات یا activate مرحله دیگر حرکات اصلاحی است. در این مرحله شما گروههای عضلانی خاصی را تمرین میدهید تا عضله را کامل تقویت کنید. این تمرینات ممکن است شامل تمرینات قدرتی و یا انقباضات ایزومتریک باشد.
ادغام
آخرین مرحله حرکات اصلاحی ادغام است. ادغام یا integration وقتی است که تمامی مراحل قبلی انجامشده و درصورت به اتمام نرساندن حرکات اصلاحی ممکن است مجددا پس از مدتی عوارض بیماری پیداشوند. در این مرحله قراراست با استفاده از تکنیکهای کارشناسی هماهنگی بین عصب و عضله افزایش یابد. این تمرینات باید زیر نظر متخصص انجام شود و فرم صحیح انجام تمرینات باید در این مورد رعایت گردد.
سخن پایانی
در این مقاله به توضیح کلی انواع حرکات اصلاحی پرداختیم. در انتها میخواهیم درخصوص فروشگاه دنیز اسپرت صحبت کنیم. فروشگاه دنیز اسپرت یکی از معتبرترین و قدیمیترین فروشگاههای ورزشی کشور است. این فروشگاه علاوه بر عرضه انواع لوازم و دستگاههای ورزشی امکان دریافت برنامههای تمرینی، مشاورههای حرفهای مسابقهای و همچنین استفاده از راهنماییهایی کارشناسان و متخصصین ورزشی را به رایگان برای شما عزیزان فراهم آوردهاست. شما عزیزان میتوانید در صورت تمایل هرگونه پرسشی را در خصوص حرکات اصلاحی از کارشناسان متخصص دنیز اسپرت به رایگان بپرسد. برای ارتباط با متخصصین ما کافیست فرم زیر را پر کنید.